';

Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI)

“Je verbindt pas echt, als je weet voor wie je het doet”

Eduard Andriën - Business Analist

In het begin veel tijd besteed aan kennismaken, mensen spreken en de kern van de opdracht écht voelen en begrijpen.

Eduard Andriën is sinds februari Business Analist bij Le Blanc Advies en begonnen bij Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) aan een mooie case. De reden voor de overstap naar Le Blanc? De focus op de publieke sector, de mogelijkheid zich via de Le Blanc Academy te certificeren, de ervaren collega’s en de ervaren, warme, mensgerichte cultuur van Le Blanc Advies.

“Nadat ik was aangenomen, startte ik met het project ‘Zelfbediening Justitiabelen’ voor de Dienst Justitiële Inrichtingen, ook wel het gevangeniswezen. Deze pilot is gericht op drie instellingen. Het doel? Processen zoals het inplannen van bezoek, een doktersaanvraag of een winkelbestelling te versnellen en versoepelen en door deze digitalisering justitiabelen meer verantwoordelijkheid te geven en hen beter voor te bereiden op de terugkeer naar de gedigitaliseerde maatschappij.

Nooit alleen

Ik ben in dit traject binnengekomen in één van de laatste fases: de implementatiefase, maar dat maakte het niet minder ingewikkeld of belangrijk. Het was mijn uitdaging om de impact te bepalen voor de business. Dit heb ik gedaan door een impactanalyse uit te voeren: wat is de situatie, hoe gaat de oplossing (die al is bedacht) eruit zien en wat moet er hiervoor nog gebeuren of wat moet er hiervoor veranderen? Het fijne aan Le Blanc Advies is, dat je altijd een zeer ervaren ‘HRM’ hebt, die er specifiek voor jou is om vragen aan te stellen. Zo wist ik nog voor ik aan de opdracht begon: ik sta er nooit alleen voor.

Een duik in de opdracht

Hoe ik ben begonnen? Ik heb in het begin veel tijd besteed aan kennismaken, mensen spreken en de kern van de opdracht écht voelen en begrijpen. Zo ben ik naar alle drie de gevangenislocaties geweest en heb ik wat justitiabelen en veel medewerkers gesproken. Dat is ook typisch het mensgerichte wat Le Blanc stimuleert te doen. Je verbindt pas echt, als je weet voor wie je het doet. En zo begrijp je ook wat het resultaat moet zijn: in dit geval moet het echt voor iedereen werkbaar zijn, voor zowel de justitiabele als de medewerker. Daarnaast kwam ik er op die manier ook achter dat er aardig wat weerstand was omdat het in het verleden wel eens was mislukt. Dan is het allereerst zaak je goed in te leven, mee te gaan, te luisteren. Maar ook op zoek te gaan naar: waar zit die weerstand, en hoe kunnen we die wegnemen? Het was best spannend. Je wil het graag goed doen, maar de oplossing ligt er eigenlijk al. Gelukkig heb ik hen in een aantal sessies kunnen betrekken en meenemen.

Finetuning

Nu we bezig zijn met de implementatie en de laatste functionaliteiten aan het uitrollen zijn, kom je altijd nog laatste punten tegen die je over het hoofd hebt gezien. We zijn de gebruikers aan het opleiden en begeleiden door onder andere het nieuwe proces(model) te doorlopen. Door dit te doen controleren we echt of alles gaat zoals de gebruiker verwacht dat het gaat. Zo kwamen we er bijvoorbeeld achter dat voor het bestellen van rookwaren, de app natuurlijk wel moet kúnnen weten of iemand 18+ is. Vervolgens bepalen we met het team hoe we hiermee omgaan. Dit soort zaken zijn we dus nog aan het finetunen waarna we de evaluatie van de pilot kunnen uitvoeren.

Terugblik

DJI is een heel fijne, en ook mensgerichte organisatie om voor te werken. Het is enorm leerzaam door de verschillende niveaus in doelgroepen. Ik heb geleerd dat ik hier goed mee om kon gaan; met deze verschillen, met de weerstand en het begeleiden van de verandering. Daarnaast heb ik gemerkt dat Le Blanc Advies echt met je mee wil denken, maar ook je zichtbaar waardeert. Zo kregen we in de coronatijd een boek over omdenken en belt Joost, de eigenaar, je af en toe om gewoon even te horen hoe het gaat. Dat zijn dingen waar ik blij van word.”

Waarom werken bij Le Blanc Advies volgens Eduard?

“Bij Le Blanc Advies sta je echt als persoon centraal. Jouw ontwikkeling, jouw wensen, en wat daarvoor nodig is: daar wordt voor ieder individu naar gekeken. Daar is volop aandacht voor.”

Werk aan uitdagende projecten

Welke verandering speelt er in of rondom jouw organisatie?

Neem contact op