
Le Blanc Academy leidt op tot chef-kok
Een chef-kok is een vakman (of -vrouw). Niet iemand die uit een kookboek een recept plukt en dit bereidt zoals het staat beschreven. Een recept is niet meer dan een basis voor wat hij klaarmaakt. Hij voegt er zijn ervaring en vakmanschap aan toe. Het resultaat is anders – en ik durf gerust te zeggen beter – dan wanneer ik sta te kokkerellen. En ik kan best aardig koken, al zeg ik het zelf. Een chef-kok heeft op zijn beurt weer minder kaas gegeten van mijn werk als business analist. Toch hebben beide beroepen iets gemeen: bovenop theoretische kennis heb je voor beide ervaring en vakmanschap nodig om je vak goed te kunnen uitoefenen. Beide beroepen zijn een ambacht.
Als business analist heb ik een breed vakgebied en leer ik heel veel technieken bij elk project waarvoor ik werk. Ieder project vraagt weer iets anders, ook al lijken de ingrediënten telkens hetzelfde. Mijn werk draait vaak om een digitaliseringsproject voor een grote organisatie met veel ketenpartners. Dan is het bij de ene organisatie steeds nét weer anders dan bij de andere. En dat kun je vergelijken met een werkblad vol ingrediënten die ter beschikking staat aan een chef-kok. Terwijl hij van plan was de aardappelen te bakken (omdat dit altijd goed resultaat geeft), ziet zijn ervaren kennersoog dat de aardappelen geschikter zijn om te koken of in een gratin te verwerken.
Wat een recept is voor een chef-kok zijn methoden en technieken voor een business analist. Een recept leert hoe je ingrediënten kunt combineren. Maar de realiteit houdt zich niet altijd aan het recept. Ik volg zelf weleens een recept als ik kook, om iets nieuws te leren. Als ik dan bezig ben blijkt dat in mijn keukenkast net niet de kruiden staan die ik nodig heb volgens het recept. Of dat ik een huisgenoot heb die niet van komijn houdt terwijl dit ingrediënt wel in het recept staat. Dan moet je dus variëren. Als business analist kom je dat ook tegen.
In grote lijnen kun je dus best het recept (de methode of techniek) volgen, maar als er iemand mee-eet die allergisch is voor gluten, dan moet je de bereiding kunnen aanpassen. Dit sluit aan bij wat we doen binnen de Le Blanc Academy. We leren mensen niet een recept volgen, we leren mensen koken. We bieden mensen heel veel technieken aan en leren hun de voor- en nadelen van die technieken. Welke smaken geschikt zijn en welke tot gedoe leiden. We geven die mensen een basis om binnen hun werk meer te koken en minder recepten te volgen.
Recepten zijn op zich niet verkeerd. Je moet ook leren koken door te beginnen met de recepten. Maar het is onmiskenbaar zo dat ervaring een belangrijk aspect is voor zowel een business analist als een chef-kok. Bij de Le Blanc Academy delen we onze ervaringen. Praten over ervaringen en samen een oplossing bespreken, is een meerwaarde van onze trainingen. Wij doen de trainingen bij voorkeur met groepen, waardoor de deelnemers leren van elkaars ervaringen en die van de docent. We leiden chefs op, geen receptvolgers. Een leerling leert ook van de ervaring van de meester. Zo blijft het vakmanschap van de business analist bestaan, ook als de naam van de vakman wijzigt. Ik denk dat we hier onderscheidend in zijn. We leiden mensen op tot vakmensen. We leiden ze op tot chef-koks.
– Geertje Appel
In samenwerking met Frank Blaauboer