
Ik schud graag de hand van de dirigent
Geen enkel muziekstuk draait op enkel een solist. Je hebt een concertmeester nodig en ook de musici van de rest van het orkest. We werken altijd samen in ons vak en weten dus ook dat koper- en houtblazers hun partij meespelen. Binnen ons vakgebied hebben wij specialismes en die hebben we netjes verdeeld. Soms past een muziekstuk niet helemaal in m’n straatje. Dan laat ik dit over aan een collega, omdat die beter is in de uitvoering van Liszt, terwijl mij Brahms meer ligt.
Als business analist (BA) ben ik betrokken bij veranderingen, maar ik ben vrijwel nooit de leider. Ik ben rechterhand of geweten van de leider. Ik ben eigenlijk de belangrijkste helper van die leider, soms als advocaat van de duivel. Om een succesvolle verandering te kunnen doorvoeren heb je niet alleen een sterke leider (solist) nodig, maar ook helpers (concertmeester en andere violisten) die snappen wat de bedoeling is en die meehelpen de organisatie in de juiste richting te bewegen. Daarvoor moet je enerzijds de visie van de leider snappen en welke richting die op wil en anderzijds moet je zien wie de mensen zijn die het moeten realiseren, zodat je ervoor kunt zorgen dat die doen wat er gedaan moet worden. Je moet meedenken over de interpretatie van het muziekstuk, maar je moet ook af en toe gewoon meespelen met de andere strijkers in het orkest.
Je moet je ervan bewust zijn dat je eerste violist bent en geen dirigent. Het is een houding. Je moet ook bepaalde skills hebben: je moet goed met mensen kunnen omgaan en de taal spreken van zowel de managers en de directies als de werkvloer. Je moet kunnen uitzoomen op de doelen die het bedrijf of de directie heeft. Je moet kunnen meedenken over de visie op de lange termijn. Wat is de impact van de buitenwereld? Maar ook kunnen inzoomen om te bepalen wat er als eerste moet worden opgepakt. Wat moeten we deze maand af hebben en wat volgende maand om over anderhalf jaar een bepaald resultaat te kunnen behalen.
Als business analist doe je aan het begin van de opdracht een analyse: wat houdt deze opdracht in? Hoe ziet de omgeving er uit? Binnen welk (politieke) krachtenveld gaan we dit realiseren? Wat kan er binnen en buiten de organisatie van invloed zijn op de verandering? En als we hebben vastgesteld wat het doel is van de verandering dan kijken we wat er gedaan moet worden om dat doel te bereiken. Wat is de impact op de organisatie? Worden er mensen geraakt? Moeten er mensen uit of juist worden aangetrokken? Moeten we ze opleiden? Hebben ze hulpmiddelen nodig? En hoe worden processen geraakt? Processen zijn een belangrijk analysepunt in ons werk. Alles binnen organisaties wordt gedaan in de vorm van processen. Nieuwe processen? Processen aanpassen? Hergebruiken? En hoe moeten we die processen ondersteunen door automatisering? Of andersom: als we de automatisering aanpakken, waar moeten we dan de processen aanpassen? Er is altijd samenhang tussen organisatie, mensen, processen en automatisering. Een samenspel tot er een schitterend concert ontstaat. Heerlijk om te doen. Ik ben graag de concertmeester die altijd met alle plezier de uitgestoken hand van de dirigent schudt.
– Geertje Appel
In samenwerking met Frank Blaauboer