
Stofjas aan en stofkam erdoorheen
Onlangs verscheen in het blad ‘Nature’ een studie, waarin onderzoekers aantonen dat bij het “verbeteren” van iets, de meeste mensen er vooral elementen aan toevoegen, ook als weglaten doelmatiger is. Toen ik dat las bedacht ik me dat ik die neiging ook heb om alles complexer te maken, terwijl het vaak beter wordt wanneer je iets vereenvoudigt. Ik ben te vaak te veel bezig met het toevoegen van complexiteit, terwijl ik zou moeten denken: kan er niet iets weg?
Vroeger had je het tijdschrift ‘Elektuur’ (sinds 2007: ‘Elektor Magazine’), met schema’s om zelf allerlei elektronische apparaatjes te bouwen. Als je alle componenten van het schema op een printplaat met elkaar verbindt, krijg je bijvoorbeeld een versterker, radio of tijdschakelaar. Het waren vaak indrukwekkende schema’s, vol met terugkoppelingen, weerstandsbruggen en regelaars. Bij de HTS waar ik studeerde had ik een praktijkleraar, een amanuensis, die altijd in een blauwe stofjas liep met een indrukwekkende rij balpennen in de borstzak. Het was raadzaam om bij hem langs te gaan met een schema voordat je ging bouwen. Hij keek er dan naar, pakte een balpen en ging schrappen. “Die condensator is niet nodig, deze weerstandsbrug hoeft er niet in …” en meer van dat soort verbeteringen. Hij ging – op basis van zijn kennis en ervaring – met een stofkam door het ontwerp. Het resultaat was steevast een compacter, goedkoper en stabieler ontwerp.
Nóg een voorbeeld: bij de uitreiking van de Oscars in 2017 werd La La Land tot winnaar uitgeroepen, terwijl Moonlight de Oscar voor beste film moest krijgen. Deze vergissing kwam tot stand omdat er allerlei veiligheidsmaatregelen waren ingebouwd om het goed te laten verlopen. Zo stond er aan weerszijden van het podium een accountant met eenzelfde serie enveloppen. Want als er één omvalt, is er altijd een tweede aan de andere kant., was de gedachte. Een derde set uitslagen lag bij de notaris. Maar op het podium gaat het fout. De verkeerde film wordt uitgeroepen tot winnaar. Dit mag natuurlijk niet meer gebeuren. Daarom heeft de organisatie van de Oscaruitreiking nu de procedure verbeterd door een extra controle in te voeren …
In ons vakgebied zijn wij ook geneigd om iets toe te voegen ter verbetering. Terwijl ik vind dat we, zoals de amanuensis op mijn HTS, vaker de stofjas aan moeten doen en de stofkam erdoorheen moeten halen! Minder business rules, minder controles, geen extra feedback-lussen! Door systemen minder complex te maken, maak je ze stabieler en robuuster. Galileo Galilei waarschuwde in 1638 al: Safety systems add complexity, and that complexity may lead to failure. Kortom: kijk ook eens naar de mogelijkheid van weghalen in plaats van steeds maar weer toevoegen van elementen.
Stofjas aan en stofkam erdoorheen!
– Danny Kalkhoven
In samenwerking met Frank Blaauboer