Verhalen / Geertje Appel

Puzzeltjes oplossen en mensen meekrijgen

Geertje Appel, business analist, trainer en coach

“In mijn carrière ben ik eigenlijk overal min of meer ingerold. Ik bezocht met een vriendin een open dag en ik ging daarom agrarische bedrijfskunde studeren, met de focus op de levensmiddelenindustrie. Via via kwam ik in de IT terecht en dat bleek ik heel leuk te vinden. Ik begon met programmeren, daarna functioneel ontwerp en heb me vervolgens ontwikkeld richting business analyse. Bedrijfskundige puzzeltjes oplossen, daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Wij werken bij Le Blanc veel voor klanten bij de Rijksoverheid. Daar zijn de puzzeltjes soms heel complex, maar ook heel interessant en projecten hebben echt impact.”

Wat spreekt je aan in business analyse?

“Business analyse gaat over veranderingen en het is belangrijk dat je het grotere plaatje blijft zien: niet alleen de focus op IT en systemen, maar ook wat zijn de processen en vooral de vraag: voor wie doen we dit en hoe krijgen we iedereen mee? Nieuwe machines en systemen zijn relatief makkelijk, maar een succesvolle oplossing moet voor iedereen passen. Je kunt wel een heel slim systeem bedenken, uiteindelijk gaat het om de mensen die ermee werken. In de praktijk werken organisaties niet altijd volgens het boekje, dat zou ook saai zijn. Ik vind het mooi als ik mag kijken naar de hele keten: organisatie, omgeving, processen en technologie. Het allerleukste vind ik het werken met de mensen in een organisatie. Om te denken vanuit de klant en te zoeken naar mensgerichte oplossingen. Dat betekent naar meerdere kanten kijken én luisteren, samen de beste oplossing bedenken en die dan voor elkaar krijgen.”

Hoe ziet je werk eruit?

“Voor mijn gevoel heb ik het beste van alle werelden: ik heb mooie projecten en ik mag als trainer en coach bijdragen aan de opleiding en ontwikkeling van nieuwe business analisten. Business analyse is een beetje een vaag beroep en iedereen kan er een eigen draai aan geven. Ik wil graag meedenken om daar duidelijkheid in te krijgen. Dat doe ik door bij organisaties professionaliseringstrajecten uit te voeren om bijvoorbeeld de samenwerking met andere rollen helder te krijgen of door trainingen te geven. Daarnaast coach ik vakgenoten en denk mee over mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling. Maar ik mag het ook zelf in de praktijk brengen. Voor een ministerie doe ik een adviestraject. Het gaat om de ondersteuning van activiteiten in het buitenland, de rapportage erover, de kosten en of het geld goed besteed wordt. Bij dit project worden oude systemen uitgefaseerd. Hoewel het doel was om het werk makkelijker te maken bleek dat veel medewerkers toch de voorkeur bleven geven aan hun eigen spreadsheets. Het project werd in eerste instantie nogal gestuurd door beleid en regels, met te weinig aandacht voor het meenemen van de mensen. Daar werk ik nu aan en deze opdracht past dus helemaal bij mij.”

Heb je het naar je zin?

“Ik werk met hart en ziel bij Le Blanc. We zijn specialist in business analyse en architectuur, we bieden bijvoorbeeld als enige in Nederland een uitgebreid opleidingenportfolio op het gebied van zowel business analyse als architectuur. We ontwikkelen als specialisten ook zelf opleidingen zoals bijvoorbeeld een post-hbo opleiding tot solution architect aan. Er werken hier veel collega’s die echt vakidioten zijn, zowel inhoudelijk als voor onze klanten. Dat werkt fijn en daarnaast zijn we erg gericht op professionalisering. Dat zie je op allerlei manieren terug. Zoals door het organiseren van interne en externe kennissessies en het deelnemen aan congressen over business analyse, maar ook aan de manier waarop we jonge collega’s begeleiden. Iedereen kan een buddy krijgen. Ik herinner me dat ik bij mijn eerste opdracht zonder veel ervaring werd weggezet als ‘ervaren consultant’. Dat was behoorlijk eng, een soort zwemmen zonder bandjes. Gelukkig wist de klant goed wat ze wilden en er was voldoende backup, dus het liep uiteindelijk goed af. Ik heb ervan geleerd dat je niet alles in je eentje hoeft te doen. Samenwerken is belangrijk en dat heb ik sindsdien altijd meegenomen. De combinatie van de drive om iets goeds te doen, met oog voor de mensen en dat samen met collega’s: het maakt dat ik hier helemaal op de goede plek zit.”

Meer verhalen