Verhalen / Eduard Andriën

Veel verschillende organisaties zien en veel ervaring opdoen

Eduard Andriën, informatie- en business analist

“Er lopen een paar rode draden door mijn carrière. De belangrijkste is dat ik werk wil doen waarmee ik maatschappelijke impact kan hebben. Daarom koos ik er in eerste instantie voor om leraar geschiedenis te worden. Interessant vak, werken met mensen en een belangrijke rol voor communicatie. Ik wilde mijn passie graag overbrengen. Uiteindelijk koos ik toch voor een andere richting: bestuurskunde. Een pragmatische keuze, die nog beter paste bij mijn nieuwsgierigheid en brede oriëntatie. Omdat ik ook geïnteresseerd ben in de groeiende impact van technologie binnen een organisatie volgde ik het advies van een aantal vrienden op en meldde me bij een detacheringsbureau aan voor een IT-traineeship.”

Hoe kwam je uiteindelijk bij Le Blanc terecht?

“Het traineeship begon met twee maanden theorie, waarin we de basisbeginselen leerden. Daarna werd ik als business analist bij een grote agrarische producent geplaatst. Een typische brugfunctie die goed paste bij mijn analytische manier van denken en communicatieve vaardigheden. Na afloop van het traineeship ben ik nog een jaar bij deze werkgever gebleven, maar het begon steeds meer te kriebelen. Ik wilde liever voor de publieke sector werken, dat voelde voor mij toch logischer. Ik was al eens benaderd door Le Blanc en ik kende er al een aantal mensen. Via via is het balletje gaan rollen en ik greep de kans. Niet alleen om voor de overheid te kunnen werken, maar ook vanwege de mogelijkheid om bij meerdere organisaties binnen te kunnen kijken.”

Wat voor projecten doe je?

“Mijn eerste project was bij een fascinerende opdrachtgever op het gebied van veiligheid en justitie. Daar heb ik twee opdrachten gedaan, die in essentie neerkwamen op het optimaliseren van processen. Bij de eerste ging het vooral om de implementatie van een pilot, het grootste deel van het ontwikkelwerk was al gedaan. Door de goede voorbereiding en afstemming van het projectteam met de medewerkers van de pilotlocaties, is het gelukt om de implementatie goed te laten verlopen. Ik vond het mooi om de medewerkers te begeleiden en te ontdekken waar eventuele weerstand zat. Die is er nooit voor niets en ik heb er hard aan gewerkt om iedereen mee te krijgen. Ik ben er trots op dat het gelukt is. Bij de tweede opdracht zat er ook nog wat softwareontwikkeling bij. Daarna kon ik meteen door naar de volgende opdracht, bij een kennisinstelling voor de zorg. Iets compleet anders, op zijn zachtst gezegd.”

In welk opzicht is dit project anders?

“Het is meer informatieanalyse en minder business analyse. De organisatie werkt aan standaarden waarmee gegevens in de zorg op een efficiënte manier kunnen worden geregistreerd en uitgewisseld. Zie het als het ontwikkelen van een gemeenschappelijke taal, waardoor de registratie en uitwisseling van informatie op meer generieke basis plaatsvindt. In deze opdracht houd ik me vooral bezig met het analyseren van vragen over de informatiestandaard en het verwerken van wijzigingsverzoeken. Het is heel complex, want rollen zijn niet altijd scherp afgebakend en er is veel afstemming nodig tussen de vele zorgdomeinen. Die lopen van eerstelijnszorg tot klinische specialismen en van ambulances tot farmacie. Bovendien zit er een internationale dimensie aan, omdat het moet aansluiten bij wereldwijde normen voor de registratie en uitwisseling van gezondheidsinformatie. Daarnaast leer ik bij dit project enorm veel over stakeholdermanagement! Een vaak terugkomende uitspraak is: ‘standaardiseren doet pijn’. Mensen houden er over het algemeen niet zo van om hun processen aan te passen, al zien ze in dit geval het belang zeker wel in. Tot slot heb ik bij deze opdracht minder contact met eindgebruikers, maar vooral met koepelorganisaties. Het schakelen met vertegenwoordigers is ook weer leerzaam.”

Geen spijt van je overstap?

“Tot nu toe gaat het helemaal zoals ik gehoopt had: ik zie verschillende organisaties en ik doe veel ervaring op. Dat is echt leuk aan detachering. Maar ik heb het ook erg naar mijn zin bij Le Blanc. Er werken hier heel slimme mensen. We zijn experts als het gaat om business analyse en architectuur en dat soort vraagstukken krijg ik nu ook. Daarnaast is Le Blanc gewoon een fijne werkgever. Er wordt goed voor ons gezorgd, alles is bespreekbaar en er is veel aandacht voor ontwikkeling. Zelf wil ik meer richting lijnmanagement, projectmanagement of naar de rol van product owner. Ik neem nu deel aan een leiderschapstraject, dus ze helpen me daar echt bij. Nee, geen spijt!”

Meer verhalen